Do góry

Desery Przepis na:

Beziki z bitą śmietaną:

Beziki z bitą śmietaną:

Autor:

Przepisów i artykułów: 458 Ocena: 4245

Dodano:

Odsłon: 2071

Jeśli macie zamrożone (zawsze zostają przy pieczeniu niektórych ciast) białka, możecie zrobić beziki. Te, zrobiłam dla najmłodszych w rodzinie. Przepadają za nimi.

Składniki

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Bita śmietana:
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru (można dać więcej) ale bezy są bardzo słodkie
  • 120 g serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wrzącej wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Beziki z bitą śmietaną:

Przygotowanie



  1. Białka ubijać do momentu, aż piana stanie się zupełnie biała.
    Wtedy stopniowo dodawać cukier i ubijać aż będzie sztywna i lśniąca a cukier całkowicie się rozpuści.
    Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez 10 minut.
    Następnie temperaturę zmniejszyć do 120 i suszyć przez 1,5 godziny.
    Piekarnik wyłączyć a bezy zostawić w nim do ostygnięcia.


    Śmietankę i serek porządnie schłodzić. Ubić razem, dodając cukier.
    Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie i po przestudzeniu, stopniowo dolewać do ubitej śmietanki.
    Przełożyć beziki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń