Do góry

Desery Przepis na:

Bezowy mazurek bakaliowy w waflu

Bezowy mazurek bakaliowy w waflu

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 693

Dodano:

Odsłon: 839

Mazurek bakaliowy prosty w wykonaniu z dodatkiem ulubionych bakalii. Wykładamy na wafel, przykrywamy drugim waflem i pieczemy. Poza okresem wielkanocnym wspaniały pomysł na wykorzystanie białek.

Składniki

  • Białka 6 sztuk
  • sól szczypta
  • cukier brązowy 25 dkg
  • ulubione bakalie ( orzechywłoskie,laskowe, rodzynki, wiśnie, żurawina, skórka pomarańczowa ) 30 dkg
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • kwadratowe wafle 2 sztuki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezowy mazurek bakaliowy w waflu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Dodać posiekane i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać.
    Masę bezową z bakaliami wyłożyć równomiernie na jeden z wafli, wyrównać. Przykryć drugim waflem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 140ºC i piec mazurek przez około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić mazurek.
    Pokroić na kwadraty i podawać.
    Smacznego .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 21 lutego 2018 bardzo fajny pomysł na wykorzystanie białka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń