Do góry

Desery Przepis na:

Bezy migdałowe z musem czekoladowym

Bezy migdałowe z musem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1017

Dodano:

Odsłon: 201

Walentynkowa propozycja na deser :) Pyszna beza migdałowa z musem czekoladowym i truskawkową galaretką :)

Składniki

  • Składniki na bezy (około 8 sztuk):
  • 2 białka
  • 18 dag mielonych migdałów
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 100 g czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności rozpuszczam galaretkę w 0,5 litra gorącej wody i wlewam do płaskiego naczynia (na wysokość około 1 cm) i odstawiam do zastygnięcia.

    Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję cukier waniliowy i stopniowo cukier. Nadal ubijam, aż piana będzie gęsta niczym krem.

    Do piany dodaję migdały i delikatnie mieszam całość łopatką.

    Pianę umieszczam w szprycy i napełniam papilotki do muffinek w połowie. Z reszty robię kapelusiki na blaszce wyłożonej papierem (można to zrobić łyżką).
    Bezę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30 minut.

  2. Wyciągam bezę i odstawiam do przestygnięcia.
    W tym czasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
    Śmietankę ubijam i dodaję ją w dwóch partiach do czekolady. Całość delikatnie mieszam.
    Mus czekoladowy umieszczam w szprycy i napełniam kremem papilotki z bezą.
    Na górze umieszczam kapelusik.
    W zastygniętej galaretce wycinam serduszka i dekoruję nimi bezy.
    Można dodać ozdoby z czekolady.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń