Do góry

Desery Przepis na:

Biały puch

Biały puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1241

Dodano:

Odsłon: 1827

Delikatna masa z serkami danio na lekkim biszkopcie

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 1 śnieżka
  • 2 serki waniliowe danio
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 tabliczki białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biały puch

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane mąki. Piekarnik nagrzewamy do temp 180º. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i wraz z blaszką upuszczamy dwukrotnie z wysokości ok 50cm. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza z ciasta i zapobiegamy jego opadaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  2. W czasie kiedy biszkopt stygnie 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy ze śnieżką aż będzie puszysta. Cały czas miksując dodajemy jogurt i danio. Jedną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z masą. Na końcu wlewamy zimną galaretkę. Dokładnie miksujemy.

  3. Wystudzony biszkopt nasączamy mlekiem, na wierzch wylewamy przygotowaną masę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aż masa stężeje. Wierzch ozdabiamy drugą tabliczką startej czekolady. Jeśli mamy ochotę możemy użyć również pomieszanej czekolady jasnej i ciemnej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 stycznia 2018 Ale bym się wbiła łyżeczką w to delikatne cudeńko:))))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń