Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt piernikowy z kremem i powidłami
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 277
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 533
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 997
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 275
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 277
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 533
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 997
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 275
Składniki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy, gdy zaczną się pienić dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę.
Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.
Wyłączamy mikser. Dodajemy przesiane suche składnik mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Biszkopt pieczemy do "suchego patyczka" bez termoobiegu.
Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fiź aby masa była stabilniejsza.
Biszkopt rozkroić na pół nałożyć powidła i rozmasować. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostały krem śmietanowy. Wierzch udekorować posypkami, orzeszkami lub startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!