Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt piernikowy z kremem i powidłami
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 121
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 130
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 110
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 90
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 121
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 130
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 110
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 90
Składniki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy, gdy zaczną się pienić dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę.
Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.
Wyłączamy mikser. Dodajemy przesiane suche składnik mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Biszkopt pieczemy do "suchego patyczka" bez termoobiegu.
Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fiź aby masa była stabilniejsza.
Biszkopt rozkroić na pół nałożyć powidła i rozmasować. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostały krem śmietanowy. Wierzch udekorować posypkami, orzeszkami lub startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!