Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podaję przepis na puszysty, mięciutki biszkopt z 6 jajek. Przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, biszkopt zawsze wychodzi idealnie. Polecam
mikser, miska, łyżka silikonowa, tortownica o średnicy 25 cm, papier do pieczenia,
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, cały czas ubijając dodawać na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką drewnianą połączyć z masą jajeczną ( już nie miksując). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min. a najlepiej( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Biszkopt gotowy do pieczenia.
Biszkopt po upieczeniu.