Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest klasyk..... Puszysty biszkopt, waniliowy krem budyniowy i warstwa truskawek w galaretce. Tego ciasta nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym:)
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 192
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 994
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 227
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 192
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 994
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 227
Składniki
Jajka ubić z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 20 minut. Wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki, żeby lekko stężała. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
Budyń wymieszać ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozrobiony proszek budyniowy, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło chwilę miksować, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, do uzyskania gładkiego kremu.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem i 100 ml wody. Używając pędzelka nasączyć biszkopt ponczem. Gotowy krem przełożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć plasterki truskawek, zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.