Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę słodyczy dla każdego nie liczącego kalorii.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101290
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5830
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5831
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101290
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5830
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5831
Składniki
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Dodawać stopniowo żółtka i dalej ubijać. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki i delikatnie mieszać. Wylać do blachy i piec w nagrzanym piekarniku 140C do zarumienienia. Krem: Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i drobno zmielonymi orzechami.Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami. Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek. Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki). Budyń wystudź. Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego budyniu - miksuj aż masa będzie gładka. Biszkopt przeciąć na 3 części.Nasączyć ponczem i przekładać kremem.Na koniec udekorować według własnego gustu i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz. SMACZNEGO........