Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 486
Dodano: 08.10.2015
Odsłon: 8858
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Dodawać stopniowo żółtka i dalej ubijać. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki i delikatnie mieszać. Wylać do blachy i piec w nagrzanym piekarniku 140C do zarumienienia.
Krem:
Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i drobno zmielonymi orzechami.Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami.
Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek.
Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki).
Budyń wystudź.
Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego budyniu - miksuj aż masa będzie gładka.
Biszkopt przeciąć na 3 części.Nasączyć ponczem i przekładać kremem.Na koniec udekorować według własnego gustu i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz. SMACZNEGO........
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)