Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę słodyczy dla każdego nie liczącego kalorii.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12336
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13172
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5411
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12336
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13172
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5411
Składniki
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Dodawać stopniowo żółtka i dalej ubijać. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki i delikatnie mieszać. Wylać do blachy i piec w nagrzanym piekarniku 140C do zarumienienia. Krem: Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i drobno zmielonymi orzechami.Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami. Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek. Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki). Budyń wystudź. Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego budyniu - miksuj aż masa będzie gładka. Biszkopt przeciąć na 3 części.Nasączyć ponczem i przekładać kremem.Na koniec udekorować według własnego gustu i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz. SMACZNEGO........