Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W końcu kupiłam mój ukochany rabarbar. I od razu ciasto z rabarbarem, a dokładnie biszkopt z rabarbarem. Robi się go szybko i prosto, a wychodzi pyszne, delikatne, dzięki rabarbarowi troszkę kwaskowate. Ciasto idealne na deser, do kawy czy również jako słodki dodatek do grilla.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 86
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 191
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 86
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 191
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek
Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe kawałeczki
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
Dodajemy po łyżce cukru i cukier waniliowy cały czas ubijając
Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając, ale zmniejszamy nieco obroty
Mąkę dosypujemy również etapami przesiewając ją przez sitko i mieszając z ubitymi jajkami już za pomocą łopatki
Ciasto przelewamy do tortownicy. Ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką
Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar, który możemy nieco wcisnąć w ciasto
Pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 minut
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem