Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 407
Dodano: 18.09.2019
Odsłon: 169
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
do ciepłego mleka dodać drożdże i rozpuścić. dodać jajka, cukier,sól i mąkę i wymieszać dokładnie.wymieszać z masłem ciasto.wyrobić je do momentu aż ciasto będzie miało delikatną, sprężystą i gładką konsystencję.odstawić w ciepłe miejsce i nakryć je lnianą ściereczką na około pół godziny.
ciasto podzielić na dwie równe części przygotować masę makową wymieszaną z bakaliami .ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką, rozwałkować ciasto i nałożyć na nie masę makową, a następnie zwinąć wraz z nadzieniem.dokładnie tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Włożyć oba makowce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 40-50 minut do piekarnika i piec w temp 180 stopni C. Ostudzić i polać polewą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 19 września 2019Zgłoś do usunięcia
Świetny :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 19 września 2019Zgłoś do usunięcia
Super!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 18 września 2019Zgłoś do usunięcia
Jaki apetyczny:)0 Kto głosował? | Odpowiedz