Do góry

Desery Przepis na:

blady makowiec

blady makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 150

pojawił się w domu biały mak i co z tym fantem zrobić...

Składniki

  • jajka 3
  • masło 1 miękka kostka
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • mąka kukurydziana 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • masa białego maku 2 puszki-800 g
  • mleko 0,5 szklanki
  • drożdże 15 dag
  • sól 1 szczypta
  • drobno posiekane bakalie
  • polewa czekoladowa 1op.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
blady makowiec

Przygotowanie

  1. do ciepłego mleka dodać drożdże i rozpuścić. dodać jajka, cukier,sól i mąkę i wymieszać dokładnie.wymieszać z masłem ciasto.wyrobić je do momentu aż ciasto będzie miało delikatną, sprężystą i gładką konsystencję.odstawić w ciepłe miejsce i nakryć je lnianą ściereczką na około pół godziny.

  2. ciasto podzielić na dwie równe części przygotować masę makową wymieszaną z bakaliami .ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką, rozwałkować ciasto i nałożyć na nie masę makową, a następnie zwinąć wraz z nadzieniem.dokładnie tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Włożyć oba makowce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 40-50 minut do piekarnika i piec w temp 180 stopni C. Ostudzić i polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń