Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3422

Dodano:

Odsłon: 4305

Blok czekoladowy zwany też czekoladą kryzysową, smak z dzieciństwa. Zrobiony z mlekiem w proszku, herbatnikami i kakao.

Składniki

  • 250g masła lub margaryny
  • 1szkl. cukru kryształu
  • 0,5szkl. mleka
  • 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 450g mleka w proszku
  • 150g herbatników
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Blok czekoladowy

Przygotowanie

  1. Masło umieściłam w rondlu. Dosypałam cukier i gorzkie kakao oraz dolałam zimne mleko. Rondel umieściłam na palniku kuchenki i na małym ogniu podgrzewałam, mieszając aż wszystkie składniki się rozpuściły i ze sobą połączyły. Powinna powstać płynna, ale lekko gęsta masa czekoladowa. Masę doprowadziłam do zagotowania, a następnie zdjęłam z ognia i odstawiłam, aby przestygła. Żeby zbyt długo nie czekać wstawiłam rondel z masą do większego garnka z zimną wodą. W ten sposób masa przestygła dosłownie w kilkanaście minut.
    Do lekko ciepłej masy wsypałam mleko w proszku i dokładnie wymieszałam. Można to zrobić łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Na tym etapie masa będzie już gęsta i lekko kleista. Na koniec do masy dodałam połamane na małe kawałki herbatniki i ponownie wymieszałam masę, ale już za pomocą łyżki. Formę keksówkę wyłożyłam folią spożywczą i przełożyłam do niej czekoladową masę. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam foremkę do lodówki. Blok powinien się chłodzić minimum kilka godzin. Jest gotowy gdy dobrze zastygnie i stwardnieje. Najlepiej pokroić go nożem na plastry i podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.


    Blok, który jest na zdjęciach jest zrobiony z połowy porcji w foremce ok. 7x18cm. Cała masa nie zmieściła mi się do tej foremki, więc resztę nałożyłam do małej foremki na babeczkę w kształcie motylka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń