Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy zwany też czekoladą kryzysową, smak z dzieciństwa. Zrobiony z mlekiem w proszku, herbatnikami i kakao.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7025
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7025
Składniki
Masło umieściłam w rondlu. Dosypałam cukier i gorzkie kakao oraz dolałam zimne mleko. Rondel umieściłam na palniku kuchenki i na małym ogniu podgrzewałam, mieszając aż wszystkie składniki się rozpuściły i ze sobą połączyły. Powinna powstać płynna, ale lekko gęsta masa czekoladowa. Masę doprowadziłam do zagotowania, a następnie zdjęłam z ognia i odstawiłam, aby przestygła. Żeby zbyt długo nie czekać wstawiłam rondel z masą do większego garnka z zimną wodą. W ten sposób masa przestygła dosłownie w kilkanaście minut. Do lekko ciepłej masy wsypałam mleko w proszku i dokładnie wymieszałam. Można to zrobić łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Na tym etapie masa będzie już gęsta i lekko kleista. Na koniec do masy dodałam połamane na małe kawałki herbatniki i ponownie wymieszałam masę, ale już za pomocą łyżki. Formę keksówkę wyłożyłam folią spożywczą i przełożyłam do niej czekoladową masę. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam foremkę do lodówki. Blok powinien się chłodzić minimum kilka godzin. Jest gotowy gdy dobrze zastygnie i stwardnieje. Najlepiej pokroić go nożem na plastry i podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Blok, który jest na zdjęciach jest zrobiony z połowy porcji w foremce ok. 7x18cm. Cała masa nie zmieściła mi się do tej foremki, więc resztę nałożyłam do małej foremki na babeczkę w kształcie motylka.