Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosty w przygotowaniu, bez pieczenia, mocno czekoladowy, z kawałkami chrupiących herbatników w środku - mowa oczywiście o bloku czekoladowym! Niezapomniany deser z czasów PRL-u do którego chętnie wracamy na co dzień i od święta. Przygotuj na imprezę, z pewnością zachwycisz gości.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231630
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4901
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36071
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1332
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231630
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4901
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36071
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1332
        
        
                Składniki
Margarynę pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Rozpuść na małym ogniu, następnie dodaj cukier, 120 ml mleka oraz kakao. Składniki mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Do rozpuszczonych składników dodawaj po łyżce mleka w proszku. Całość mieszaj, tak żeby nie powstały żadne grudki.
Herbatniki połam na małe kawałeczki. Dodaj do masy czekoladowej. Całość wymieszaj.
Masę wyłóż na papier do pieczenia i uformuj z niego rulon przypominający salami. Końce zawiń i zwiąż sznurkiem. Gotowy blok czekoladowy wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień deser jest gotowy do krojenia i serwowania gościom.