Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosty w przygotowaniu, bez pieczenia, mocno czekoladowy, z kawałkami chrupiących herbatników w środku - mowa oczywiście o bloku czekoladowym! Niezapomniany deser z czasów PRL-u do którego chętnie wracamy na co dzień i od święta. Przygotuj na imprezę, z pewnością zachwycisz gości.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98890
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1948
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5792
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5790
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98890
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1948
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5792
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5790
Składniki
Margarynę pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Rozpuść na małym ogniu, następnie dodaj cukier, 120 ml mleka oraz kakao. Składniki mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Do rozpuszczonych składników dodawaj po łyżce mleka w proszku. Całość mieszaj, tak żeby nie powstały żadne grudki.
Herbatniki połam na małe kawałeczki. Dodaj do masy czekoladowej. Całość wymieszaj.
Masę wyłóż na papier do pieczenia i uformuj z niego rulon przypominający salami. Końce zawiń i zwiąż sznurkiem. Gotowy blok czekoladowy wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień deser jest gotowy do krojenia i serwowania gościom.