Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borówki, mascarpone i nadziewana czekolada... tak to sobie fikuśnie wymyśliłam!
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 31
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 13
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 51
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 141
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 82
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 31
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 13
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 51
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 141
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 82
Składniki
ROBIMY MUFFINY 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). 2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładamy borówki i wszystko razem delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać borówek. Dzięki temu, że dodamy borówki do składników suchych, nie opadną one na dno podczas pieczenia, jak to często dzieje się w wypadku, gdy dodajemy je do ciasta na samym końcu. Poza tym oblepione delikatnie mąką nie będą się ciapać i rozwalać przy końcowym mieszaniu. W przypadku pieczenia muffin gorąco polecam dodawanie wszelkich owoców właśnie do miski ze składnikami suchymi. Zobaczycie różnicę! 3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z maślanką wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników. 4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem. 5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut. Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Możemy posypać je cukrem pudrem lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
ROBIMY KREM 6. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem. 7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny połówką kostki czekolady z jagodowym nadzieniem.