Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie czekoladowe ciasto, lekko orzeźwiające za sprawą wiśni i galaretki. Sprawdzi się doskonale w trakcie letnich spotkań ze znajomymi czy rodziną. Jest łatwe do przygotowania, a jednocześnie pięknie się prezentuje. Zaskoczcie nim swoich gości, będą zachwyceni.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4264
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 621
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 966
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 797
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4264
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 621
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 966
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 797
Składniki
W garnku rozpuszczamy masło i połamaną na kawałki czekoladę, ciągle mieszając. Płynną, jednolitą masę odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy żółtka i cukier puder. Całość mieszamy aż do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę, sodę i kakao, ponownie mieszamy masę tak, aby nie było grudek mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem*. Ubitą pianę łączymy z ciastem, delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do formy** posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30- 35 minut. Temperatura piekarnika powinna wynosić 180 stopni. *Do ubitych na sztywno białej wsypujemy cukier. Całość ubijamy do momentu, aż wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą a piana będzie gładka i elastyczna. **Średnica formy 23 cm
W trakcie pieczenia ciasta gotujemy wodę do rozpuszczenia galaretek. Wrzącą wodę odstawiamy z palnika, wsypujemy wiśniowy proszek i mieszamy, aby galaretka dobrze się rozpuściła w wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Wiśnie odsączamy z syropu, pozostawiamy na sicie, aby pozbyć się resztek płynu. Upieczone ciasto studzimy. W tym celu po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika odpinamy obręcz z tortownicy***. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, obręcz zakładamy ponownie, musimy przecież jakoś wlać galaretkę. Obręcz będzie zaporą, aby galaretka nie popłynęła w siną dal :) *** Przed odpięciem obręczy dobrze jest obkroić nożem boki ciasta, które mogły zbytnio przywrzeć do formy. Szarpnięcie obręczą bez obkrojenia może spowodować pęknięcie ciasta. Wierzch ciasta pokrywamy warstwą wiśni, następnie wlewamy mocno tężejąca galaretkę. Robimy to ostrożnie i bardzo powoli, aby wiśnie nam się nie przesuwały pod wpływem gwałtownego naporu płynu. Ja wlewam, a właściwie nakładam galaretkę łyżką. Tak przygotowane ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Później pozostaje nam już tylko delektować się jego smakiem.
Smacznego.