Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z wiśniami i chilli

Brownie z wiśniami i chilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1948

Dodano:

Odsłon: 652

Bardzo ciekawa wersja browniesa! Mocny, czekoladowy smak przełamany został kwaśnymi owocami, a wiśnie z czekoladą jak Bolek z Lolkiem... lub Żwirek z Muchomorkiem. Papryczka delikatnie łaskocze i podkreśla ziemisty smak kakao. Pycha.

Składniki

  • 100g masła
  • 200g mlecznej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • ½ łyżeczki sproszkowanego chilli lub pieprzu cayenne
  • ½ szklanki mąki
  • ok. 400g wiśni (świeżych lub mrożonych)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Jeśli mamy zamiar użyć świeżych wiśni, oczyszczamy je, osuszamy i drylujemy, natomiast jeśli mamy wiśnie mrożone, rozmrażamy je wcześniej i dobrze odsączamy na durszlaku.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Niewielką formę (25x25cm lub podobnych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia.

  2. ROBIMY CZEKOLADOWĄ MASĘ

    Jajka wbijamy do miski, dodajemy ekstrakt lub pastę waniliową, chilli oraz cukier i łączymy dokładnie składniki za pomocą rózgi kuchennej lub trzepaczki.
    Do rondla wrzucamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. W momencie, gdy masa stanie się jednolita i błyszcząca, zestawiamy rondel z ognia.
    Wszystkie elementy potrzebne do przygotowania brownie są już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w całość i upichcić. Nic prostszego!
    Do miski z jajkami wlewamy powoli płynną czekoladę i mieszamy szpatułą lub drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka. Na koniec dosypujemy mąkę i wciąż mieszamy delikatnie, rozprowadzając ją dokładnie w czekoladowej masie tak, aby nie było grudek. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelewamy je do przygotowanej formy. Na wierzch wysypujemy wiśnie, które powinny delikatnie zatonąć w czekoladowej masie. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. W tym przypadku ten trik jest wielce pomocny, gdyż z jednej strony chcemy, aby owoce były nieco zatopione w cieście, lecz widoczne na wierzchu i wystające nieco ponad jego powierzchnię.

  3. PIECZEMY BROWNIE

    Formę z tak przygotowanym ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Brownie to ciasto niezwykłe, nazywane jest często „czekoladowym zakalcem”. Prawidłowo upieczone powinno mieć chrupiącą skórkę i maziste, wilgotne wnętrze. W związku z tym należy piec je krótko, a dziubanie patykiem zdecydowanie można sobie podarować. Idealny czas do upieczenia brownie z tej proporcji i ilości składników to 35 minut. Dopuszczalne są odchylenia 5-10 minutowe, gdyż czas pieczenia zależny jest także od ilości i dojrzałości wiśni, które wrzuciliśmy do masy. Po 30 minutach od momentu włożenia do pieca, należy zatem brownie doglądać.
    Gdy uznamy, że jest gotowe, wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy w spokoju na godzinę, aby przestygło i odpoczęło.
    Teraz zostało nam już tylko pokroić brownie w niewielkie kwadraty i podawać… A podawać można samodzielnie lub z lodami i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń