Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki idealne na śniadanie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12644
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13757
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5776
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12644
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13757
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5776
Składniki
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Drożdże suche mieszamy z mąką, natomiast ze świeżymi najpierw robimy rozczyn. Jajko łączymy razem z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z jajkiem, dodajemy masło, sól i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy i przykrywamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 25 - 27 minut. Smacznego