Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki idealne na śniadanie.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 136
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 270
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 411
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 136
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 270
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 411
Składniki
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Drożdże suche mieszamy z mąką, natomiast ze świeżymi najpierw robimy rozczyn. Jajko łączymy razem z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z jajkiem, dodajemy masło, sól i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy i przykrywamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 25 - 27 minut. Smacznego