Do góry

Desery Przepis na:

budyniowe ciasto z rabarbarem...

budyniowe ciasto z rabarbarem...

Autor:

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21276

Dodano:

Odsłon: 19312

bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny jest smak budyniu ja dodałam śmietankowy ale i waniliowy może być Ciasto na pewno powtórzę z różnymi owocami...uprzedzając pytania nie ma znaczenia czy budynie będą małe czy duże oraz z cukrem czy bez

Składniki

  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 długie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
budyniowe ciasto z rabarbarem...

Przygotowanie

  1. Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.

  2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła wmiksować ekstrakt waniliowy i dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące.

  3. Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.


    Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 25 maja 2014 Ciasto pyszne,jak dla mnie ciut za mało słodkie,też jak aaasikkk dałam budynie bez cukru,następnym razem zrobię z cukrem:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 17 maja 2014 Właśnie upiekłam. Niecierpliwie czekałam aż ciasto trochę ostygnie po wyjęciu z piekarnika aby spróbować. Hmmm... Jak na mój smak trochę mało słodkie, mimo posypania cukrem pudrem (dawałam budynie bez cukru). No nic to, poleje lukrem i będzie ok :) Dzięki za przepis!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doloressss 14 maja 2014 bardzo dobre ciasto. Myślę, że będzie pasować do niego każdy owoc, już nie mogę się doczekać aż będą truskawki albo czerwone porzeczki mmmm... :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doloressss 13 maja 2014 zapisuję sobie przepis :) Śmietana ma być kwaśna, słodka czy bez różnicy?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 maja 2014 Ściągam przepis na to ciacho, uwielbiam takie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń