Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami

Bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 2153

Wykonanie takich drożdżówek jest bardzo proste, nie trzeba ich niczym nadziewać przed pieczeniem, wystarczy po ostudzeniu przekroić każdą bułeczkę i przełożyć owocami lub kremem czekoladowym. U mnie padło na nadzienie brzoskwiniowo- pigwowe, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i orzeźwiające. Polecam!

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • mleko 200 ml
  • drożdże 5 dkg
  • cukier 4 łyżki
  • jajko 1 sztuka + żółtka 2 sztuki
  • margaryna 1 łyżka (kopiata)
  • szczypta soli
  • kruszonka: masło 4 dkg, cukier 4 dkg, mąka pszenna 8 dkg
  • nadzienie: brzoskwinie z syropu 3 połówki, dżem z pigwy 2 łyżeczki
  • dodatkowo: białko do posmarowania drożdżówek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy połowę mleka przewidzianego do ciasta, wsypujemy 10 dkg mąki i łyżkę cukru. Całość ucieramy łyżką do jednolitej konsystencji, następnie odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość.

    Do malaksera wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy resztę cukru i mleka, jajko, żółtka oraz szczyptę soli. Jeżeli zaczyn jest wyrośnięty dokładamy go do przygotowanych składników. Całość miksujemy 2 minuty. Następnie do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i ponownie miksujemy ciasto do połączenia składników (maksymalnie 60 sekund).
    Zarobione ciasto nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gotowego, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Formujemy z niego kulki wielkości jajka i układamy je na drewnianej deseczce posypanej mąką. Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
    W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy cukier z mąką, dodajemy roztopione, ale nie gorące masło. Całość zagniatamy dłonią do połączenia składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką, przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy 20 minut w piekarniku
    nagrzanym do 180 stopni.
    W oczekiwaniu na pyszne bułeczki kroimy w drobną kosteczkę nasze połówki brzoskwiń i mieszamy je z dżemem pigwowym.

  2. Upieczone drożdżówki odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na połowę, przekładamy nadzieniem owocowym.

    Uwaga 1: Z podanych proporcji wychodzi około 15 drożdżówek.

    Uwaga 2: Bułeczki z kruszonką smakują równie wspaniale bez nadzienia. Sama zjadłam dwie zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie ciepłe... pychotka.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 27 kwietnia 2015 Uwielbiam drożdżowe ciasto i brzoskwinie,a takie połączenie to cos wspaniałego.Wpraszam sie na jedną bułeczkę. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdarynka 27 kwietnia 2015 Super! mam nadzieję, że pieczenie ich grozi...uzależnieniem ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 26 kwietnia 2015 Cudne, pyszne i orzeźwiające bułeczki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń