Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cappuccino na biszkopcie to elegancki deser w domowym wydaniu. Delikatny, puszysty biszkopt nasączony aromatyczną kawą, przełożony jest lekką warstwą śmietankowej masy i kremem o subtelnym kawowym smaku. Takie połączenie zachwyca od pierwszego kęsa, niezależnie od okazji, na którą przygotujesz ciasto. Ciasto Cappuccino pasuje idealnie do popołudniowej kawy, na rodzinne uroczystości, a nawet świąteczny stół.
Tortownica o wymiarach ok. 25 cm, mikser, sitko, papier do pieczenia
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 572
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11623
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13491
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2747
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 572
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11623
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13491
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2747
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, dalej miksując. Gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca, dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając. Następnie przesiej do miski mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawaj je do masy porcjami, ostrożnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia w gładkie ciasto. Nie mieszaj zbyt szybko i za długo, żeby biszkopt nie opadł. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza (w trybie góra dół) na ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij, upuść formę z około 30 cm na blat i odstaw do wystudzenia. Następnie, już schłodzony, przekrój na dwa równe blaty.
Zaparz filiżankę kawy z jednej łyżki kawy rozpuszczalnej (bez cukru).
Zrób masę śmietankową. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę przelej do naczynia i zacznij miksować. Dosyp cukier puder i śmietan-fixy. Przestań, gdy tylko nabierze sztywności.
Przygotuj masę cappuccino. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj serki, mleko i proszek cappuccino. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
Złóż ciasto Cappuccino. Dolny blat biszkoptu ułóż na paterze lub półmisku i nasącz kawą. Równomiernie rozłóż i wyrównaj warstwę śmietankową. Ułóż na nich biszkopty również nasączone w przygotowanej kawie (tylko z jednej strony i bardzo szybko). Następnie nałóż 3/4 masy cappuccino - wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Z wierzchu rozsmaruj jeszcze cienko 1/4 masy cappuccino. Oprósz z wierzchu kakao.
Ciasto Cappuccino schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.