Do góry

Desery Przepis na:

Chałka

Chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1052

Dodano:

Odsłon: 236

Pyszna drożdżowa chałka na podwieczorek

Składniki

  • Mąka - 670 g
  • Drożdże - 35 g
  • Jajka kurze - 3 szt.
  • Cukier - 70 g
  • Mleko - 330 ml
  • Masło - 100 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałka

Przygotowanie

  1. Drożdż rozkruszyć , wymieszać z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki , dodać tyle mleka aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić.

  2. 2 jajka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, lekko podgrzane mleko oraz mąkę i dokładnie wyrobić , aby ciasto odstawało od garnka. Dodać masło i wyrobić jeszcze raz. Pozostawić do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość , wyjąć podzielić na 8 kulek

  4. Z kulek zrobić wałeczki, z 4 zacząć zaplatać. Zaplatać należy od niższego do wyższego.

  5. Uformować chałkę z podanej porcji ciasta wychodzi 2 chałki.

  6. Pozostawić je aby podrosły. w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować nim chałki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń