Do góry

Desery Przepis na:

chlebek bananowy

chlebek bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 644

Dodano:

Odsłon: 24200

niech was nie zwiedzie nazwa, to ciasto, wilgotne, mięsiste, niezwykle aromatyczne... zakochałam się w nim :-)

Składniki

  • rozgniecione dojrzałe banany, 3 - 4 szt.
  • cukier, 3/4 szklanki lub mniej (chlebek jest slodki)
  • roztopione masło, 1/3 szklanki
  • jajko, 1 szt.
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • mąka, 1,5 szklanki
  • szczypta soli
  • przyprawa korzenna, 1 łyżeczka
  • bakalie
  • gorzka czekolada posiekana na kawałki, 1/2 tabliczki
5-6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
chlebek bananowy

Przygotowanie

  1. Wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodać cukier, roztrzepane jajko, przyprawę. Na końcu mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać. Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm. Banany rozgniatamy widelcem, nie używamy miksera. Nie żałujemy bakalii, u mnie to żurawina, orzechy, śliwki suszone przepis z http://simplyrecipes.com/recipes/banana_bread/ + moje modyfikacje

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elle3 16 stycznia 2012 Ciasto jest przepyszne! Smakuje wszystki, którzy spróbowali i wszyscy pytają o przepis :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń