Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek bananowy fit

Chlebek bananowy fit

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 376

Dodano:

Odsłon: 9955

Już wcześniej robiłam chlebek bananowy z bardzo dobrym skutkiem, a raczej smacznym. Ale tym razem też przygotowałam chlebek bananowy, tyle, że w wersji FIT i muszę przyznać równie dobrej. Aby troszkę osłodzić, sam wierzch chlebka posmarowałam domową marmoladą morelową.

Składniki

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju kokosowego (roztopiony)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej/ migdałowej/ pełnoziarnistej
  • 2 łyżki marmolady morelowej/ zamiast marmolady można do ciasta dodać 2 łyżki cukru kokosowego, lub całkowicie pominąć tą opcję
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chlebek bananowy fit

Przygotowanie

  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.

  2. Zaczynamy od zrobienia substytutu jajka, czyli nasionka chia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zrobiła się galaretka.
    Do większej miski dodajemy rozgniecione banany, galaretkowate nasionka chia, cynamon, olej kokosowy i mąkę.
    Delikatnie wszystko wymieszać i wylać masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Pieczemy około 50 minut, ale na 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować wierzch chlebka marmoladą morelową.
    Ciasto jest gotowe, gdy sprawdzając je patyczkiem, będzie on suchy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń