Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26744

Dodano:

Odsłon: 9796

Chlebek bananowy to mięciutkie, wilgotne i przepyszne ciasto z dojrzałych bananów. To prosty i szybki do zrobienia deser, który świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie z dodatkiem ciepłego kakao lub jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • DODATKI
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

Przygotowanie

  1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: orzechy, żurawinę, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane*.

    * Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.

    * Dodatki możemy dobierać wedle upodobań smakowych i dodać swoje ulubione orzechy, nasiona, ziarna lub owoce.

  2. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 11,5 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń