Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na pyszny, aromatyczny deser do popołudniowej herbaty? Ten prosty i wyjątkowo smaczny chlebek dyniowych z pewnością przypadnie ci do gustu. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, a składniki do jego zrobienia znajdziesz w niemal każdym sklepie spożywczym.
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 319
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 319
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij od zrobienia puree dyniowego. Obierz warzywo, pozbądź się pestek i ogonka. Podziel na średniej wielkości kostki. Ułóż dynię na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Przez kolejne 30 dni powinna zmięknąć, najlepiej sprawdzić to widelcem.
Ostudź dynię. Następnie przeciśnij przez praskę, roztłucz za pomocą tłuczka lub zmiksuj blenderem. Jeśli jest za dużo wody, odcedź dynię, aby zostało samo puree.
Teraz czas na przygotowanie ciasta. Puree z dyni umieść w misce, następnie dodaj cukier zwykły i brązowy. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj jajka, olej i mleko. Nie zapomnij o szczypcie soli. Wszystko zmiksuj krótko aż składniki się połączą. W drugiej misce zmiksuj serek śmietankowy na gładką masę. Dodaj jajko, cukier waniliowy i odrobinę mąki. Zmiksuj krótko.
Do formy keksówki wlej najpierw połowę ciasta dyniowego. Następnie dodaj masę śmietankowo-waniliową. Równomiernie rozprowadź za pomocą łyżki. Wlej resztę ciasta. Piecz w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Opcjonalnie możesz na wierzch wysypać kruszonkę po 10 minutach pieczenia lub posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem.