Do góry

Desery Przepis na:

chmurna pianka

chmurna pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2593

Dodano:

Odsłon: 765

Trochę kucykowo. Trochę troskliwo-misiowo. Bardzo pastelowo. Słodko i uroczo.

Składniki

  • 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 galaretki blue curacao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 ml wrzątku
  • herbatniki
  • 350 ml kremówki 36%
  • cukier puder
  • opakowanie utrwalacza do śmietany
  • cukierki, żelki i słodkości do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki i żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Schładzam do temperatury pokojowej.

    Mleko przelewam do misy miksera. Ubijam na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Kiedy piana jest dość sztywna, cienkim ciągłym strumieniem wlewam przestudzoną galaretkę. Cały czas ubijam. Aż do uzyskania jednorodnej masy.

    Tortownicę wykładam papierem woskowanym. Układam herbatniki. Przelewam masę i wyrównuję. Odstawiam do lodówki do dokładnego stężenia.

  2. Kremówkę ubijam. Dodaję przesiany cukier puder. Ubijam. Wsypuję utrwalacz do śmietany. I dobijam do końca.
    Ubitą śmietanę układam na na środku dobrze ściągniętej pianki.
    Ozdabiam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń