Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są zdrowe, chrupiące i naprawdę pyszne. Ich głównym składnikiem jest mak,świetnie reguluje przemianę materii i obniża poziom cholesterolu.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 86
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2659
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1887
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 86
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2659
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1887
Składniki
Mak wymieszać z cukrem, białkami jaj i sokiem z cytryny. Masę przełożyć na papier do pieczenia i równo rozsmarować. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blachę do piekarnika i piec około 15 minut. Im masa cieniej rozsmarowana tym krócej piec. W międzyczasie uprażyć na patelni płatki migdałów. Czekoladę rozpuścić. Można to zrobić w garnuszku na małym ogniu, lub w kąpieli wodnej. Co to znaczy kąpiel wodna? Na ogniu postawić garnuszek z wodą, zagotować, a na nim ustawić żaroodporną miseczkę. Do niej włożyć czekoladę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Masę makową wyjąć z piekarnika, a kiedy lekko ostygnie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Pokroić na mniejsze kawałki, w zależności od upodobań. Ja pokroiłam je w nieduże prostokąty.