Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są zdrowe, chrupiące i naprawdę pyszne. Ich głównym składnikiem jest mak,świetnie reguluje przemianę materii i obniża poziom cholesterolu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5510
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1431
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5510
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1431
Składniki
Mak wymieszać z cukrem, białkami jaj i sokiem z cytryny. Masę przełożyć na papier do pieczenia i równo rozsmarować. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blachę do piekarnika i piec około 15 minut. Im masa cieniej rozsmarowana tym krócej piec. W międzyczasie uprażyć na patelni płatki migdałów. Czekoladę rozpuścić. Można to zrobić w garnuszku na małym ogniu, lub w kąpieli wodnej. Co to znaczy kąpiel wodna? Na ogniu postawić garnuszek z wodą, zagotować, a na nim ustawić żaroodporną miseczkę. Do niej włożyć czekoladę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Masę makową wyjąć z piekarnika, a kiedy lekko ostygnie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Pokroić na mniejsze kawałki, w zależności od upodobań. Ja pokroiłam je w nieduże prostokąty.