Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie chrurpiące chruściki, które sprawdzą się nie tylko w okresie karnawału. Proste w wykonaniu, bez zbędnych udziwnień. Swoją cudowną kruchość zawdzięczają mące, żółtkom i śmietanie. Obowiązkowo smażone na smalcu, który charakteryzuje się najwyższą temperaturą dymienia. Dzięki dodatkowi octu nie chłoną tłuszczu, przez co są jeszcze smaczniejsze.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Składniki
Do miski przesiej mąkę, wbij jedno całe jajko, dodaj sześć żółtek, kwaśną śmietanę, szczyptę soli i ocet. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj i odstaw na około 20 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto na chruściki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2 mm.
Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o szerokości około 3 cm. Każdy z nich podziel na kawałki o długości około 15 cm. W każdym paseczku zrób nacięcie, następnie wywiń chrusty.
Na patelni roztop dwie kostki smalcu. Chrusty smaż na złoty kolor z dwóch stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.