Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na chrust nie zmienił się od dziesiątek lat. Właśnie w ten sposób przygotowywały go nasze babcie i prababcie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany, ani nie wymaga wyszukanych składników. Właśnie na tym polega cała sztuka: zamienić kilka niepozornych produktów w deser, który zasmakuje każdemu. Chrust z tego przepisu warto robić nie tylko przy okazji karnawału lub Tłustego Czwartu. Jest tak pyszny, że będziesz wracać do niego znacznie częściej.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35688
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35688
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
        
        
                Składniki
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę lub do dużej miski. Zrób w środku wgłębienie. Wbij tam żółtka, dodaj śmietanę, spirytus i sól. Powoli zagniataj ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj jeszcze śmietanę.
Składniki połącz, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Wtedy rozwałkuj je na prostokąt, złóż na pół, uderz kilka razy wałkiem i ponownie złóż. Czynność powtórz 2-3 razy.
Teraz podziel ciasto na 3-4 części. Rozwałkuj każdy kawałek na cienki placek, podsypując delikatnie mąką. Nie powinno być jednak jej zbyt dużo, aby się nie przypaliła podczas smażenia.
Wykrój cienkie paski, zrób na środku nacięcie, aby przełożyć jeden z końców. Teraz rozgrzej olej rzepakowy w garnku z szerokim dnem. Wkładaj chrusty partiami, smaż aż będą złote. Po usmażeniu obsyp cukrem pudrem.