Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku, pyszne nie tylko w święta ciasteczka amaretti....
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2533
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3443
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1527
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2217
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2533
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3443
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1527
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2217
Składniki
Świeżo otartą skórkę pomarańczową rozetrzeć z połową ilości cukru (można to zrobić łyżką lub po prostu palcami), aż cukier zrobi się wilgotny. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno.
Do ubitych białek stopniowo dodawać mielone migdały, likier i cukier pomarańczowy, do połączenia i uzyskania gęstej, gładkiej pasty. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę włożyć papierem do pieczenia.
Ze schłodzonej masy, pomagając sobie łyżką, uformować 12-15 kulek, każdą z nich obtoczyć w cukrze pudrze, lekko spłaszczyć. Układać na blasze w odstępach około 2 cm. Piec przez 12-15 minut. Zostawić do ostygnięcia. W zamkniętym pojemniku ciasteczka można przechowywać nawet 10 dni.