Te ciasteczka czekoladowe są super miękkie i lekko ciągnące się w środku, z grubym i pysznymi kawałkami czekolady wewnątrz i na zewnątrz. Mają delikatnie karmelowo-waniliową nutę. Ich dużą zaletą jest także prostota przygotowania. Ciasto możesz przyszykować nawet 3 dni wcześniej i upiec je tuż przed przybyciem gości.
Ciasteczka czekoladowe
Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 225 g czekolady mlecznej lub rubinowej
- 170 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 100 g cukru białego
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczka soli
Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 225 g czekolady mlecznej lub rubinowej
- 170 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 100 g cukru białego
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczka soli

Etapy przygotowania
Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, skrobię i sól. Odłóż ją na bok. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło z oboma rodzajami cukru aż do rozpuszczenia. Dodaj jajko i żółtko, a na koniec ekstrakt waniliowy.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj całość szpatułką lub dużą łyżką. Czekoladę pokrusz w drobne kawałki wielkości groszku. Możesz użyć tłuczka lub posiekaj wszystko nożem. Dodaj okruchy do ciasta i wmieszaj, rozprowadzając równomiernie w masie. Wstaw miskę do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyjmij masę z lodówki i odstaw na 10 minut. Po tym czasie uformuj ciasteczka za pomocą miarki do ciastek lub dużej łyżki – jedna porcja to 2 czubate łyżki. Zwijaj je w kulki, a następnie lekko spłaszcz. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Ciasteczka czekoladowe piecz przez 12-13 minut, do momentu zrumienienia brzegów. Studź na blaszce przez kolejne 10 minut, a następnie przenieś je na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Ciasteczka czekoladowe przechowuj w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4566

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 726

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 320

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14653
Ostatnio komentowane przepisy

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4566

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 726

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 320

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14653



Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 225 g czekolady mlecznej lub rubinowej
- 170 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 100 g cukru białego
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczka soli
Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, skrobię i sól. Odłóż ją na bok. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło z oboma rodzajami cukru aż do rozpuszczenia. Dodaj jajko i żółtko, a na koniec ekstrakt waniliowy.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj całość szpatułką lub dużą łyżką. Czekoladę pokrusz w drobne kawałki wielkości groszku. Możesz użyć tłuczka lub posiekaj wszystko nożem. Dodaj okruchy do ciasta i wmieszaj, rozprowadzając równomiernie w masie. Wstaw miskę do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyjmij masę z lodówki i odstaw na 10 minut. Po tym czasie uformuj ciasteczka za pomocą miarki do ciastek lub dużej łyżki – jedna porcja to 2 czubate łyżki. Zwijaj je w kulki, a następnie lekko spłaszcz. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Ciasteczka czekoladowe piecz przez 12-13 minut, do momentu zrumienienia brzegów. Studź na blaszce przez kolejne 10 minut, a następnie przenieś je na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Ciasteczka czekoladowe przechowuj w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień.
pyszotka:)