Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka czekoladowe są super miękkie i lekko ciągnące się w środku, z grubym i pysznymi kawałkami czekolady wewnątrz i na zewnątrz. Mają delikatnie karmelowo-waniliową nutę. Ich dużą zaletą jest także prostota przygotowania. Ciasto możesz przyszykować nawet 3 dni wcześniej i upiec je tuż przed przybyciem gości.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 95
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 95
Składniki
Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, skrobię i sól. Odłóż ją na bok. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło z oboma rodzajami cukru aż do rozpuszczenia. Dodaj jajko i żółtko, a na koniec ekstrakt waniliowy.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj całość szpatułką lub dużą łyżką. Czekoladę pokrusz w drobne kawałki wielkości groszku. Możesz użyć tłuczka lub posiekaj wszystko nożem. Dodaj okruchy do ciasta i wmieszaj, rozprowadzając równomiernie w masie. Wstaw miskę do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyjmij masę z lodówki i odstaw na 10 minut. Po tym czasie uformuj ciasteczka za pomocą miarki do ciastek lub dużej łyżki – jedna porcja to 2 czubate łyżki. Zwijaj je w kulki, a następnie lekko spłaszcz. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Ciasteczka czekoladowe piecz przez 12-13 minut, do momentu zrumienienia brzegów. Studź na blaszce przez kolejne 10 minut, a następnie przenieś je na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Ciasteczka czekoladowe przechowuj w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień.