Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka dyniowe to ciekawe w smaku, ciągnące się przysmaki idealne na jesień. Są pyszne, proste i szybkie w przyrządzeniu. Świetnie sprawdzą się wtedy, kiedy dysponujesz nadmiarem tego wspaniałego warzywa.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22483
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14774
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4568
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43908
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 589
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 592
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22483
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14774
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4568
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43908
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 589
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 592
Składniki
Puree dyniowe rozsmaruj na talerzu i przykryj ją ręcznikiem papierowym. Lekko dociśnij go, wchłaniając nadmiar płynu. Powtarzaj tę czynność co najmniej 4 razy. Odłóż puree na bok.
W małej misce wymieszaj mąkę, przyprawę do ciasta dyniowego, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na wysokich obrotach przez 1-2 minuty, do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj żółtka i wanilię, a następnie wymieszaj wszystko na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj na niskich obrotach do połączenia składników.
Na koniec dołóż dynię i zmiksuj całość na średnich obrotach.
Nabieraj ciasto łyżką i formuj kulki. Jeśli jest zbyt lepkie, wstaw je do lodówki na ok. 10 minut. Kulki układaj na blaszce od pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości co najmniej 5 cm od siebie.
Wstaw ciasteczka dyniowe do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 12-14 minut, w zależności od indywidualnych preferencji. Dłuższy czas dla bardziej chrupiących ciastek, a krótszy – dla bardziej ciągnących się.
Wyjmij ciasteczka z piekarnika, a po 5 minutach przenieś je na kratkę do całkowitego ostudzenia. Wypiek podawaj na zimno lub na ciepło, po ok. 15 minutach od wyjęcia.
Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 3 dni.