Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka o zabawnej nazwie „gęsie łapki” są kruche, maślane i rozpływają się w ustach. Składniki gęsich łapek są niedrogie, a ciasteczka wykonasz błyskawicznie. Szczególnie dobrze smakują ze szklanką ciepłego mleka.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32893
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2183
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 919
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32893
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2183
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 919
Składniki
Włóż miękkie masło do miski, dodaj pokruszony twarożek oraz wbij jajko. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym (zwykły cukier będzie potrzebny później). Połącz palcami, by uzyskać coś na kształt kruszonki, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Rezultatem powinno być miękkie, elastyczne, nieklejące się ciasto z widocznymi, małymi kawałkami twarogu. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką desce na grubość ok. 5 mm. Ciasto wychodzi bardzo elastyczne i łatwo wałkuje się we właściwym kierunku. Za pomocą szklanki wytnij w cieście kółka (możesz wybrać dowolną średnicę szklanki). Posyp cukrem ciastka i lekko ugnieć otwartą dłonią, aby kryształki się dobrze przykleiły. Następnie złóż ciastka na pół, aby cukier był w środku i ponownie obtocz z jednej strony. Znów złóż ciasteczka na pół (z cukrem w środku) i posyp cukrem górą część ćwiartki. Dodatkowo możesz wykonać wzór widelcem, aby ciastka bardziej przypominały gęsie łapki.
Ułóż ciastka (warstwą z cukrem do góry) na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie kolejne 10 minut w 160°C na złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Uważaj, aby nie przypalić spodu ciasteczek. Jeśli twój piec dysponuje trybem góra - dół, lepiej piecz na nim, wtedy wystarczy pierwsze 15-20 minut pieczenia. Schłodzone ciasteczka podawaj z herbatą, kawą lub ciepłym mlekiem.