Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasteczka maślane
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 509
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 157
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 509
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 157
Składniki
Mąkę pszenna wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, dodać pastę waniliową lub cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy już będzie wymieszane dodajemy chłodne masło i szybko siekamy nożem, jak będzie już dobrze posiekane dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Po schłodzeniu wycinamy ciasteczka na grubość ok 2-3 milimetrów. W ciasteczku robimy wgłębienia i nadziewamy dżemem (dżem można podgrzać wtedy jest bardziej lejący). Na górę posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-12 minut.