Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdzieś w sieci zobaczyłam kształt tych ciasteczek, ale bez etapów przygotowania. Tak mi się spodobały, że postanowiłam je upiec. Myślałam i myślałam i wymyśliłam jak zostały one zrobione. I udało się, ciasteczka wyszły prawie identyczne. Przepis oczywiście jest mój, tylko pomysł na kształt podpatrzony. A dzieciom jak się podobają takie wymyślne wzorki. Dla nas to troszkę więcej pracy niż wycinanie ciasteczek zwykłą foremką ale warto się postarać bo efekt super jest, prawda ? A gdy przeczytacie przepis to poniżej możecie zobaczyć zdjęcie jak te ciasteczka wykonać. Prawda, że to proste ?
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4171
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 206
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4171
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 206
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Najpierw należy w robocie z nożami do siekania połączyć składniki na oba ciasta oddzielnie. Każde lekko wyrobić ale szybko, włożyć do woreczka i schować na 15 minut do zamrażarki. Potem wyjąc oba ciasta, podzielić na 4 części każde ciasto. Wałkować je osobno na placki o grubości kilku milimetrów. Potem nałożyć jedno ciasto na drugie, nierówności odciąć a placek powinien mieć kształt prostokąta.
Potem przeciąć na pól i każdy kawałek ciast zwinąć w roladki. Obie roladki przyłożyć do siebie łączeniem u góry ma być nie przyklejone do rolady i ciąć na plastry o grubości kilku milimetrów. Teraz roladki położyć na blacie na płasko i przez środek ścisnąć je tak aby utworzyły coś na kształt motyla. Motylki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec 15 -17 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone wystudzić, można posypać cukrem pudrem.