Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka orzeszki z kremem z mleka w proszku

Przepis dnia 2017-12-01
Ciasteczka orzeszki z kremem z mleka w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 6264

Dodano:

Odsłon: 16726

Każdemu kojarzą się z dzieciństwem ,czy świętami Bożego Narodzenia. Mowa o orzeszkach :) Długo szukałam idealnego przepisu i wreszcie znalazłam- w starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Orzeszki są przepyszne,super się pieką,nie przywierają do formy, nie są twarde.

Składniki

  • CIASTO
  • 3,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej tortowej- 0,5 szklanki cukru- 150g rozpuszczonego masła
  • -2 jajka- 1 żółtko
  • -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej -2 łyżki śmietany kwaśnej (12 lub 18%)
  • KREM
  • -0,5 szklanki mleka -0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła ,1 szklanka mleka w proszku pełnego
  • UWAGA do przygotowania orzeszków potrzebujemy również specjalnej patelni(można ją zakupić w dowolnym sklepie gospodarstwa domow
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię lub wkładamy do woreczka i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

  2. KREM

    Mleko wlewamy do garnka,dodajemy cukier puder i zagotowujemy.
    Studzimy.

    Masło w temp pokojowej ucieramy na puch,dodajemy mleko z cukrem i mleko w proszku-ucieramy na gładką masę.

  3. PRZYGOTOWANIE ORZESZKÓW

    Ciasto wyciągamy z lodówki i urywamy po kawałeczku i robimy małe kuleczki (mniej więcej wielkości borówki amerykańskiej,może ciut większe) Kuleczek robimy dużo z porcji wychodzi duuużo orzeszków

  4. Patelnię kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki i dobrze nagrzewamy z dwóch stron.


    Gdy patelnia jest gorąca smarujemy ja lekko olejem i wkładamy w dziurki kulki :P

  5. Zamykamy i chwilkę smażymy około 20-30 sekund i obracamy na drugą stronę i również chwilę smażymy ale już trochę krócej.
    Orzeszki powinny same wypadać z formy lub po lekkim podważeniu np nożem powinny super odchodzić od formy.

  6. I postępujemy tak do skończenia ciasta,za każdym razem polecam lekko smarować olejem dziurki na ciasto.

  7. Skorupki studzimy,potem do każdej dajemy troszkę kremu (można robić to szprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów)
    Dwie skorupki składamy do siebie i gotowe :)Orzeszki wsadzamy do lodówki
    Na drugi dzień lekko zmiękną

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 01 grudnia 2017 Super orzeszki !! Szkoda, ze nie masz na imie leszek, gdyz rzeklabym "Panie Leszku, daj pan po orzeszku!!" Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 listopada 2017 Orzeszki nie tylko do święta, ale i na co dzień, przynajmniej u nas xD
No właśnie, na drugi/trzeci dzień są najlepsze, ale trzeba je trzymać z dala od domowych łasuchów ;)
PYCHA :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń