Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 930

Dodano:

Odsłon: 1097

Kruche ciasteczka z dodatkiem otartej skórki z cytryny są aromatyczne i bardzo smaczne. To idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Do ciasta zamiast skórki cytrynowej można dodać startą masę marcepanową, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy lub otartą skórką z pomarańczy.

Składniki

  • Składniki ciasta:
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • żółtka 2 sztuki
  • masło 15 dag
  • cukier puder 10 dag
  • śmietana gęsta 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • otarta skórka z cytryny 1,5 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • czekolada deserowa 10 dag
  • śmietanka 30% 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 3-4 łyżki
  • białko 1 sztuka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, cukier z wanilią, otartą skórkę z cytryny i śmietanę, siekając połączyć składniki.
    Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, pokroić na 1 cm paski.
    Następnie przeplatać dokładając po jednym pasku ciasta tak jak na zdjęciu.

  3. Taką przeplatankę z ciasta lekko docisnąć i kieliszkiem lub foremką o dowolnej wielkości wykrawać krążki.

  4. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.

  5. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, wymieszać ze śmietanką, wylać na talerzyk, zamaczać boki zimnych ciasteczek i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń