Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo proste, szybkie i pyszne ciasteczka. Podczas pieczenia ciasto dzieli się na warstwy - wygląda jak ciasto francuskie.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Zimne masło kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, na grubych oczkach (na tarce jest dużo szybciej). Dodajemy mąkę, sól, jajko, skórkę, imbir. Całość zagniatamy chwilę, składniki mają się tylko połączyć. W masie widać grudki sera i jest dość klejąca - tak ma być!
Ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na ok 6-7mm (można lekko podsypać mąką, aby się nie kleiło). Wykrawamy ciasteczka - można foremkami, nożem, radełkiem, ja użyłam noża do karbowanych frytek.
Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszły mi 2 duże blachy (takie dołączane do piekarnika).
Pieczemy w 200 stopniach przez 16-18 minut. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione u góry i ciemniejsze na spodzie.
Ciasteczka suszymy na kratce. Można je jeść jak tylko ostygną. U mnie zniknęły błyskawicznie, niewiele zostało na następny dzień ;)
Przepis dnia
Pyszna przekąska, jak galaretka :), pomysł z mojewypieki.blox.pl
Odsłon: 5087
SMAK I ZAPACH POMARAŃCZY W SAM RAZ DO ŚWIĄTECZNYCH WYPIEKÓW
Odsłon: 19828
Jest to bardzo szybka sałatka wdzięczna do zrobienia oraz bardzo smaczna i pa...
Odsłon: 37
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 40
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 184
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 173
Jest to bardzo szybka sałatka wdzięczna do zrobienia oraz bardzo smaczna i pa...
Odsłon: 37
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 40
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 184
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 173
Składniki
Twaróg rozgniatamy widelcem. Zimne masło kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, na grubych oczkach (na tarce jest dużo szybciej). Dodajemy mąkę, sól, jajko, skórkę, imbir. Całość zagniatamy chwilę, składniki mają się tylko połączyć. W masie widać grudki sera i jest dość klejąca - tak ma być! Ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na ok 6-7mm (można lekko podsypać mąką, aby się nie kleiło). Wykrawamy ciasteczka - można foremkami, nożem, radełkiem, ja użyłam noża do karbowanych frytek. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszły mi 2 duże blachy (takie dołączane do piekarnika). Pieczemy w 200 stopniach przez 16-18 minut. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione u góry i ciemniejsze na spodzie. Ciasteczka suszymy na kratce. Można je jeść jak tylko ostygną. U mnie zniknęły błyskawicznie, niewiele zostało na następny dzień ;)
Przepisy Desery
Desery
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Desery
Prosty placek z rabarbarem
Desery
Szybkie i proste ciasto na Dzień Matki
Desery
Ciasto jak żółty ser - bez pieczenia, ekspresowe
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Szybki i naprawdę łatwy do wykonania tort na mące gryczanej. Do tego bita śmi...
Odsłon: 48
Prosty placek z rabarbarem
Późna wiosna i wczesne lato to czas, w którym z łatwością kupimy na stoiskach...
Odsłon: 859