Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prezenty własnoręcznie wykonane cieszą najmocniej, dlatego na najbliższe Święto Zakochanych przygotuj ciasteczka walentynkowe. Smaczne, kruche łakocie ze słodkim dżemem, posypane cukrem będą pysznym dodatkiem do romantycznej, walentynkowej kolacji albo podarunkiem dla sympatii.
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 704
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 704
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Składniki
Do miski przesiej mąkę i cukier puder, dodaj cukier waniliowy i mielone migdały. Wbij jajko, dodaj masło i zagnieć gładkie ciasto. Po czym uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i zostaw w lodówce na 1 godzinę.
Po wskazanym czasie wyjmij ciastko, odrywaj porcje i rozwałkowuj na obsypanej mąką stolnicy. Następnie wykrawaj okrągłe ciasteczka, w połowie ilości wytnij serduszka we wnętrzach. Wycięte serduszka ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrawaj, i tak do wykończenia ciasta. Ułóż ciastka na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 170°C i piec około 9-12 minut, aż ciastka będą złociste.
Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu posmaruj pełne ciastka dżemem i przykryj tymi, które mają otwory-serduszka. Poczekaj, aż dżem zastygnie. Złożone ciastka posyp cukrem pudrem i ułóż na talerzu. Przechowuj ciastka w zamkniętym pojemniku, a na długo zachowają swoją świeżość.