Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa gratka dla fanów czekolady. Te intensywnie czekoladowe ciasteczka smakują niesamowicie. Lepiej od razu zróbcie większą partię, bo gwarantujemy, że każdy, kto chociaż raz przetestował przepis na ciasteczka węgielki, będzie chciał do niego wracać jak najczęściej.
Forszmak to rewelacyjny sposób na wykorzystanie wędlin i mięs, które zostały...
Odsłon: 8962
Kartacze, cepeliny, kołduny, pyzy… W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na...
Odsłon: 11841
Odkąd pamiętam moja Babcia robi pączki na Tłusty Czwartek. Domowe pączki smak...
Odsłon: 4402
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 61
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 169
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 123
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1326
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 61
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 169
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 123
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1326
Składniki
Czekoladę na ciasteczka rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając, aby jej nie przypalić. Powinna mieć lejącą, jednolitą konsystencję.
Jajka ubij z cukrem na jasną i bardzo puszystą pianę. Dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Do masy czekoladowej dodaj wszystkie sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao) przesiane przez sitko. Ponownie wymieszaj przy pomocy miksera na najniższych obrotach. Następnie przy pomocy szpatułki wmieszaj do masy czekoladę pokrojoną w średniej wielkości kostkę.
Masę na ciasteczka węgielki wstaw do zamrażalnika na ok. 15-20 minut, aby dobrze stężała, ale wciąż nadawała się do formowania. Następnie uformuj z niej ok. 15-20 kulek o średnicy ok. 3 cm. Ułóż je na blaszce do pieczenia, zachowując spore odstępy między ciastkami.
Ciasteczka węgielki piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Następnie odstaw je do wystudzenia - mogą się wydawać płynne, ale stwardnieją wraz ze stygnięciem czekolady. Dla lepszego efektu upieczone ciasteczka możesz oprószyć kakao.
Przepisy Desery
Desery
Oszczędne ciasto
Desery
Ciasto na upalnie dni
Desery
Pierogi z truskawkami
Desery
Ciasto Shrek
Oszczędne ciasto
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 96
Ciasto na upalnie dni
Letnie słodkości są zazwyczaj lekkie i pełne owoców. Dlatego na upalne dni pr...
Odsłon: 268