Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z brzoskwiniami

Ciasteczka z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 7894

Dodano:

Odsłon: 663

Ciasteczka są kruche i mięciutkie. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Brzoskwinie można zastąpić innymi twardymi owocami np. gruszkami, jabłkami, nektarynkami. Polecam.

Składniki

  • 2 szk. mąki pszennej 1szk.= 250 ml
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 brzoskwinie
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jogurt i pokrojone masło. Wbić jajko. Zarobić ciasto. Następnie rozwałkować je na papierze do pieczenia na prostokąt, którego krótszy bok ma mieć około 40 cm. Rozwałkowane ciasto przekroić przez środek na dwie części. W ten sposób powstaną dwa płaty ciasta, których krótsze boki będą miały około 20 cm. Wzdłuż dłuższej części ciasta (około 2 cm od brzegu) poukładać pokrojone brzoskwinie. Z brzoskwiń należy najpierw zdjąć skórkę. Pozostałą cześć ciasta przewinąć na wierzch brzoskwiń. Podociskać brzegi. Papier do pieczenia z dwoma rulonami ciasta przenieść na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C aż do zrumienienia jakieś 20-25 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Następnie pokroić na kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń