Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypominają ciasto półfrancuskie. Są bardzo kruche i przepyszne. Idealne do kawy lub na spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Gwarantuję, że nie pożałujecie jeśli je zrobicie. Nie znam osoby, której by nie zasmakowały;)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3007
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3007
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Z podanych składników: mąki, margaryny/masła, 4 żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i odkładamy je na minimum 4 godziny w zimne miejsce, np. do lodówki. Pozostałe białka odrobine rozkłócamy, aby były mniej zwarte i również odstawiamy do lodówki ponieważ będą nam jeszcze potrzebne. Po 4 godzinach wyciągamy je i dzielimy na dwie połowy (żeby lepiej nam się z nim pracowało). Wałkujemy ciasto na ok. 0,3-0,5 cm podsypując go w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremką wycinamy ciastka. Każde z nich, pojedynczo moczymy z jednej strony najpierw w białkach, a później w cukrze.
Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika dobrze nagrzanego do 180°C (160°C z termoobiegiem) i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok. 20-25 min w zależności od grubości ciasta. Smacznego :)