Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypominają ciasto półfrancuskie. Są bardzo kruche i przepyszne. Idealne do kawy lub na spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Gwarantuję, że nie pożałujecie jeśli je zrobicie. Nie znam osoby, której by nie zasmakowały;)
Dziś przychodzę do Was z propozycją na ciasto, które uwielbiam. Ciasto jest k...
Odsłon: 67
Idealna przekąska na gorące dni. Szybko, zdrowo i pysznie. Najlepsze dla dzie...
Odsłon: 282
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 678
Ciasto jogurtowe z kubeczka to najprostsze ciasto które przygotujesz bez użyc...
Odsłon: 785
Dziś przychodzę do Was z propozycją na ciasto, które uwielbiam. Ciasto jest k...
Odsłon: 67
Idealna przekąska na gorące dni. Szybko, zdrowo i pysznie. Najlepsze dla dzie...
Odsłon: 282
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 678
Ciasto jogurtowe z kubeczka to najprostsze ciasto które przygotujesz bez użyc...
Odsłon: 785
Składniki
Z podanych składników: mąki, margaryny/masła, 4 żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i odkładamy je na minimum 4 godziny w zimne miejsce, np. do lodówki. Pozostałe białka odrobine rozkłócamy, aby były mniej zwarte i również odstawiamy do lodówki ponieważ będą nam jeszcze potrzebne. Po 4 godzinach wyciągamy je i dzielimy na dwie połowy (żeby lepiej nam się z nim pracowało). Wałkujemy ciasto na ok. 0,3-0,5 cm podsypując go w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremką wycinamy ciastka. Każde z nich, pojedynczo moczymy z jednej strony najpierw w białkach, a później w cukrze.
Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika dobrze nagrzanego do 180°C (160°C z termoobiegiem) i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok. 20-25 min w zależności od grubości ciasta. Smacznego :)