Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypominają ciasto półfrancuskie. Są bardzo kruche i przepyszne. Idealne do kawy lub na spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Gwarantuję, że nie pożałujecie jeśli je zrobicie. Nie znam osoby, której by nie zasmakowały;)
Z podanych składników: mąki, margaryny/masła, 4 żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i odkładamy je na minimum 4 godziny w zimne miejsce, np. do lodówki. Pozostałe białka odrobine rozkłócamy, aby były mniej zwarte i również odstawiamy do lodówki ponieważ będą nam jeszcze potrzebne. Po 4 godzinach wyciągamy je i dzielimy na dwie połowy (żeby lepiej nam się z nim pracowało). Wałkujemy ciasto na ok. 0,3-0,5 cm podsypując go w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremką wycinamy ciastka. Każde z nich, pojedynczo moczymy z jednej strony najpierw w białkach, a później w cukrze.
Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika dobrze nagrzanego do 180°C (160°C z termoobiegiem) i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok. 20-25 min w zależności od grubości ciasta.
Smacznego :)
Pyszne ciasteczka, mocno piaskowe i słodkie, w końcu ciasteczka muszą być sło...
Odsłon: 339
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 17
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 27
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 258
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 122
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 251
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 104
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 17
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 27
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 258
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 122
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 251
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 104
Składniki
Z podanych składników: mąki, margaryny/masła, 4 żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i odkładamy je na minimum 4 godziny w zimne miejsce, np. do lodówki. Pozostałe białka odrobine rozkłócamy, aby były mniej zwarte i również odstawiamy do lodówki ponieważ będą nam jeszcze potrzebne. Po 4 godzinach wyciągamy je i dzielimy na dwie połowy (żeby lepiej nam się z nim pracowało). Wałkujemy ciasto na ok. 0,3-0,5 cm podsypując go w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremką wycinamy ciastka. Każde z nich, pojedynczo moczymy z jednej strony najpierw w białkach, a później w cukrze.
Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika dobrze nagrzanego do 180°C (160°C z termoobiegiem) i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok. 20-25 min w zależności od grubości ciasta. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Placek drożdżowy z rabarbarem
Desery
Ciasto z galaretką i truskawkami
Desery
Ciasto na upalne dni
Desery
Ciasto z truskawkami
Placek drożdżowy z rabarbarem
Przepis prosty a ciasto zawsze udane
Odsłon: 16
Ciasto z galaretką i truskawkami
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 27