Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z marmoladą

Ciasteczka z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27535

Dodano:

Odsłon: 5358

Propozycja na kruche, bardzo smakowite ciasteczka z dodatkiem kurkumy i cytrynowej nuty. Na środku każdego z nich znajduje się oczko z truskawkowej marmolady, która jeszcze bardziej rozpieszcza nasze kubki smakowe. Ciasteczka są idealne na mały deser. Świetnie smakują z filiżanką latte lub ciepłym kakao :) Znikają błyskawicznie :D

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 170 g masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • + marmolada truskawkowa
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka z marmoladą

Przygotowanie

  1. Masło, cukier i jajka ucieramy na jednolitą i gładką masę. Możemy to zrobić za pomocą miksera. Do masy dodajemy także kilka kropel aromatu cytrynowego.

  2. Do powstałej masy dodajemy mąkę, kurkumę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około 15 minut do zamrażarki.

  3. Po tym czasie ciasto rozwałkowyjemy, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształy. Ciasteczka będą składane, więc wycinamy tyle samo spodów, co ich górnej części, z tym, że w tej ostatniej wycinamy dodatkową dziurkę za pomocą mniejszej foremki.

  4. Spody przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich układamy marmoladę truskawkową i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.

  5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.

  6. Ciasteczka są gotowe po ostudzeniu i odpowiednim stężeniu marmolady

  7. Życzę smaczego! :)

  8. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń