Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakupiłam nowe foremki do ciasteczek na oleju więc trzeba było wypróbować i oto wyszły te smaczne kruche po prostu rozpływające się w ustach ciasteczka, które przypominają czasy dzieciństwa. Polecam
mikser, miska, łyżka, szklanka, głębsza patelnia, foremki, ręcznik papierowy,
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 436
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 100
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 436
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 100
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 25
Składniki
Składniki na ciasto zmiksować mąkę jajka, cukier i cukier waniliowy oraz sodę oczyszczoną zmiksować dolewając stopniowo wodę, wody dodawać tyle aby ciasto uzyskało konsystencje gęstej śmietany. Ciasto ma być gładkie i jednolite. Na koniec do ciasta dodać sok z połówki cytryny i wymieszać. Na głębszej patelni mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Następnie foremkę włożyć do gorącego oleju aby ją zahartować, następnie włożyć do ciasta do 3/4 wysokości foremki tak by ciasto nie zakryło góry foremki i z powrotem włożyć do gorącego oleju. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Ciasteczka odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Przygotowanie ciasta.
Przygotowanie foremek.
Smażenie, po nagrzaniu ciasteczka same odchodzą z foremek.
Ciasteczka gotowe do podania.