Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dekoracyjne, oryginalna dekoracja stolu
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 20
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 145
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 114
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 37
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 110
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 20
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 145
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 114
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 37
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 110
Składniki
Z maki, smalcu, margaryny, cukrow, proszku do pieczenia, mleka, soli i zoltka zagniesc ciasto, wstawic na 2 h do lodowki.
Ciasto rozwalkowac, szklanka wycinac kolka, nakladac na srodek odrobine dzemu, przelozyc boki do srodka zalepiajac je ze soba, skleic tak by niadzienie nie wyplynelo. ukladac na natluszczonej blasze sklejona czescia do dolu, piec w temp 150 stopni do zrumienienia dolnej czesci (gorna powierzchnia niech zostanie jasna)
upieczone ciasta ostudzic. w miseczce rozpuscic barwnik w mleku. zanurzac ciasta w barwniku, wyjac, zostawic na ok 5 sek i obtaczac w zwyklym cukrze. odstawic na talerz aby dobrze wyschly (ja zostawilam na cala noc)
z tego samego ciasta zrobilam listki, tzn rozwalkowalam ciasto i wycinalam ksdztalt liscia, nerwy liscia zrobilam nacinajac ciasto nozem. po upieczeniu zanurzalam w zielonym barwniku rozpuszczonym w mleku.