Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dekoracyjne, oryginalna dekoracja stolu
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Z maki, smalcu, margaryny, cukrow, proszku do pieczenia, mleka, soli i zoltka zagniesc ciasto, wstawic na 2 h do lodowki.
Ciasto rozwalkowac, szklanka wycinac kolka, nakladac na srodek odrobine dzemu, przelozyc boki do srodka zalepiajac je ze soba, skleic tak by niadzienie nie wyplynelo. ukladac na natluszczonej blasze sklejona czescia do dolu, piec w temp 150 stopni do zrumienienia dolnej czesci (gorna powierzchnia niech zostanie jasna)
upieczone ciasta ostudzic. w miseczce rozpuscic barwnik w mleku. zanurzac ciasta w barwniku, wyjac, zostawic na ok 5 sek i obtaczac w zwyklym cukrze. odstawic na talerz aby dobrze wyschly (ja zostawilam na cala noc)
z tego samego ciasta zrobilam listki, tzn rozwalkowalam ciasto i wycinalam ksdztalt liscia, nerwy liscia zrobilam nacinajac ciasto nozem. po upieczeniu zanurzalam w zielonym barwniku rozpuszczonym w mleku.