Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dekoracyjne, oryginalna dekoracja stolu
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Z maki, smalcu, margaryny, cukrow, proszku do pieczenia, mleka, soli i zoltka zagniesc ciasto, wstawic na 2 h do lodowki.
Ciasto rozwalkowac, szklanka wycinac kolka, nakladac na srodek odrobine dzemu, przelozyc boki do srodka zalepiajac je ze soba, skleic tak by niadzienie nie wyplynelo. ukladac na natluszczonej blasze sklejona czescia do dolu, piec w temp 150 stopni do zrumienienia dolnej czesci (gorna powierzchnia niech zostanie jasna)
upieczone ciasta ostudzic. w miseczce rozpuscic barwnik w mleku. zanurzac ciasta w barwniku, wyjac, zostawic na ok 5 sek i obtaczac w zwyklym cukrze. odstawic na talerz aby dobrze wyschly (ja zostawilam na cala noc)
z tego samego ciasta zrobilam listki, tzn rozwalkowalam ciasto i wycinalam ksdztalt liscia, nerwy liscia zrobilam nacinajac ciasto nozem. po upieczeniu zanurzalam w zielonym barwniku rozpuszczonym w mleku.