Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka kruche księżyce są delikatne, maślane i rozpływające się w ustach. Idealne do popołudniowej kawy lub jako elegancki dodatek do świątecznego stołu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25766
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2803
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1338
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25766
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2803
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1338
Składniki
Wszystkie składniki: mąkę, cukier puder, posiekane orzechy i lekko miękkie masło połącz w misce. Zagnieć szybko aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę, aby ciasto stężało.
Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy formuj cienkie wałeczki (ok. 1,5 cm grubości). Odcinaj kawałki o długości około 5 cm, a następnie lekko zagnij je w kształt półksiężyca.
Układaj ciasteczka na czystej blasze wyłożonej papierem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut aż lekko się zarumienią.
Gorące ciasteczka ostrożnie zdejmij z blachy i od razu obficie posyp cukrem pudrem. Gdy ostygną, przełóż na paterę lub do puszki.