Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka w kratkę

Ciastka w kratkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3274

Dodano:

Odsłon: 556

Jak upiec ciastka jeśli nie mamy pod ręką foremek? Wystarczy kieliszek i kratka do krojenia jajek lub warzyw do sałatki jarzynowej. Fajny pomysł na smaczne ciasteczka.

Składniki

  • 150 g mąki
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka w kratkę

Przygotowanie

  1. Składniki zagnieść. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, tylko tak, aby wszystko się połączyło. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

  2. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto rozwałkowac. Jeśli ciasto jest bardzo gliniaste można dodać odrobinę mąki, tak żeby dobrze się wałkowalo. Kieliszkiem wykrajać kółka. A następnie przykładać krajacz do warzyw i odciskać wzorek.

  3. Ciasteczka przełożyć na foremkę wyłożona papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń