Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W bardzo starym zeszycie mam ten przepis, jako WYKRAWANE KSIĘŻYCE. Ale można i wykrawać inne kształty w/g własnej fantazji. Ciastka wnuki uwielbiają.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666273
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 93
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 538
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 264
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666273
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 93
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 538
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 264
Składniki
ciasto-Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm.(z papierem do pieczenia).
Piec ok.25 min. w 175*.C
lukier: Puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą na lejącą papkę.Posmarować jeszcze ciepłe ciasto.
Zaraz też ciepłe pokroić.Można pokroić w batoniki. Można w trójkąty itp.
Najładniejsze są jednak wykrawane księżyce. Przekładam ciasto wraz z papierem na stolnicę, polewam ciepłe lukrem. Zaraz szklanką czy okrągłą foremką wykrawam od boku i przesuwam to wycięte ciastko do przodu kilka centymetrów. Następne wykrawam i przesuwam itd. Tak rządek po rządku, trzeba się śpieszyć bo polewa szybko zastyga i będzie się łamać. To są moje ekspresowe ciasteczka, często piekę wnukom, bo przepadają za nimi.