Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na wspaniałe i łatwe ciasto 3 BIT. Zawsze się udaje, super smakuje. Jest idealne na każdą okazję. Składa się z cieniutkiego biszkoptu (biszkopt możecie pominąć i zastąpić warstwą herbatników, wtedy będzie to ciasto bez pieczenia) z kremu, herbatników przełożonych kajmakiem oraz ze śmietanki. Ciasto jest pyszne, rozpływa się w ustach i bardzo elegancko wgląda. Super sprawdzi się na różne okazje.
Przepis dnia
Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Skła...
Odsłon: 38941
Chrusty to słodkie przekąski, bez których nikt nie wyobraża sobie Tłustego Cz...
Odsłon: 36618
Są różne warianty przyrządzenia młodej kapusty zasmażanej. Jedni robią tradyc...
Odsłon: 100
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 42
Delikatna młoda kapusta zasmażana na maśle z dodatkiem koperku. Odpowiednia...
Odsłon: 79
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 693
Są różne warianty przyrządzenia młodej kapusty zasmażanej. Jedni robią tradyc...
Odsłon: 100
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 42
Delikatna młoda kapusta zasmażana na maśle z dodatkiem koperku. Odpowiednia...
Odsłon: 79
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 693
Składniki
Na początek polecam zrobić bazę kremu. Gdy zajmiemy się resztą będzie się studzić. Do garnka dajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka, żółta. Dodajemy też mleko-wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy. Mieszamy od czasu do czasu najlepiej trzepaczką, żeby się nie przypaliło. Powstały budyń studzimy. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek. 6 Białek (4 +2 z kremu) ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy cukier. Miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę-miksujemy na najniższych obrotach lub delikatnie mieszamy. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 12015 minut. Studzimy. KREM 200g masła w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. dokładnie miksujemy do kremowej konsystencji. ***budyń i masło mają być w temp pokojowej*** Krem wykładamy na biszkopt, wyrównujemy Na kremie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki dajemy masę kajmakową, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie do miseczki dajemy 1,5 łyżki żelatyny 125ml gorącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę 36% ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru, do ubitej śmietanki dodajemy ostudzoną żelatynę-wszystko miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia. Śmietankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, następnie posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, aby wszystko namiękło i smaki się przegryzły. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, podzielne, eleganckie.
Przepisy Desery
Desery
Uśmiech Karczmarki
Desery
Babcina szarlotka
Desery
Sałatka owocowa
Desery
Brownie z buraka z jogurtem owocowym
Uśmiech Karczmarki
Już niedługo sezon na borówki! Te owoce doskonale nadają się jako uzupełnieni...
Odsłon: 56
Babcina szarlotka
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 42