Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Ananasowy Migdałek

Ciasto Ananasowy Migdałek

Autor:

Przepisów i artykułów: 658 Ocena: 6291

Dodano:

Odsłon: 802

Moje ciasto z serków Danio było ostatnio bardzo popularne, dlatego postanowiłam zrobić podobne. Ciasto jest bez użycia mąki pszennej. Mąka została zastąpiona budyniami. Masa natomiast jest bardzo delikatna.

Składniki

  • Blaszka 24 cm x 24 cm
  • Składniki na ciasto:
  • 5 opakowań po 40 g budyniów czekoladowych
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 4 opakowania po 140 g serków Danio
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 po 75 g cytrynowe galaretki
  • Dodatkowo:
  • Puszka ananasów
  • Słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 75 g migdał
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Ananasowy Migdałek

Przygotowanie

  1. 1. Galaretki rozpuszczamy w półtorej gorącej szklanki wody i chłodzimy.
    2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka.

  2. 3. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną, chwile miksujemy.

  3. 4. Masę budyniową wykładamy na dno tortownicy i pieczemy 30 minut w 180°C.

  4. 5. W tym czasie, co pieczemy ciasto robimy masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy serki Danio ( cały czas miksujemy) oraz schłodzoną galaretkę.
    6. Ananasy kroimy w kostkę i łączymy z masą, zostawiając dwa krążki do dekoracji.

  5. 7. Biszkopt budyniowy po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat układamy w formie, w której piekliśmy ciasto.

  6. 8. Na ciasto wykładamy masę z ananasami i przykrywami drugą połową ciasta.

  7. 9. Wierzch ciasta smarujemy dżem, dekorujemy ananasem i posypujemy migdałami.
    10. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

  8. 11. Ciasto gotowe.
    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń