Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowa kawka wspaniale zaprezentuje się na stole podczas popołudniowego spotkania z przyjaciółką. Kawałek tej słodyczy jest tak pyszny, że zniknie ze stołu, zanim zdążysz zaparzyć kawę lub herbatę. Deser bananowa kawka jest inspirowany angielskim przysmakiem o nazwie „banoffee”, zawierający połączenie bananów i toffi. To musi smakować dobrze!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8302
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 634
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8302
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 634
Składniki
Pokrusz ciastka lub zmiel je w blenderze na drobne okruszki i zmieszaj je z rozpuszczonym masłem, a następnie dobrze wymieszaj, wyłóż na dno tortownicy o średnicy 25 cm i mocno ugnieć. Włóż foremkę do lodówki do schłodzenia na pół godziny.
Wstaw puszkę z masą krówkową do garnka z gorąca wodą, aby toffi stało się miękkie. Jeśli używasz cukierków, rozpuść krówki w kąpieli wodnej. Obierz banany ze skórki, przetnij na pół i skrop je sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Na ciasteczkowy spód wyłóż połowę masy toffi, na niej ułóż banany tak, by wypełnić całą powierzchnię foremki. Możesz też pokroić owoce na plasterki. Na banany wyłóż resztę masy krówkowej.
Utrzyj serek mascarpone z cukrem pudrem za pomocą miksera, a potem dolej łyżkę soku z cytryny. W drugiej misce ubij zimną śmietanę i utrwal są Śmietan-fixem. Dokładnie, choć delikatnie zmieszaj ze sobą dwa kremy i wyłóż na warstwę toffi. Wyrównaj powierzchnię i wstaw deser do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie możesz serwować przysmak, uprzednio dekorując przesianym na sicie kakao lub drobno startą, gorzką czekoladą.